Δίαιτα ή διατροφή; Ποιος ο ρόλος του νερού στην απώλεια κιλών;




Το νερό στη Γη κινείται συνεχόμενα μέσω του «κύκλου του νερού» άλλωστε το νερό καλύπτει περίπου το 70% της επιφάνειας του πλανήτη μας. Αντίστοιχα το νερό αποτελεί περίπου το 55-78% ενός ανθρώπινου οργανισμού. Ποσοστό που κυμαίνεται ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις κλιματικές συνθήκες που περιβάλλουν έναν οργανισμό. Πως λοιπόν λειτουργεί ο αντίστοιχος –θα λέγαμε- «κύκλος του νερού» μέσα στο ίδιο μας το σώμα;
 
«Παίζοντας» με τις λέξεις δίαιτα ή διατροφή το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο σωστή διατροφή κι αν ακολουθούμε δεν μπορούμε να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στη διαδικασία απώλειας κιλών αν δεν εντάξουμε καθημερινά στη ζωή μας την κατανάλωση της απαραίτητης ποσότητας νερού. 
Ακόμη κι αν η διατροφή που ακολουθεί ένα άτομο έχει ως απώτερο σκοπό την απώλεια σωματικού λίπους για λόγους υγείας ή αισθητικής δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πιο σημαντικό από όλα είναι η διατήρηση της υγείας μας και η φροντίδα του σώματός μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. 
 
Σε αυτό συμβάλει το νερό καθώς αποτελεί το κύριο συστατικό του οργανισμού μας και είναι απόλυτα κατανοητό ότι είναι άκρως απαραίτητο για όλες τις χημικές αντιδράσεις που πραγματοποιούνται μέσα σε αυτόν καθώς και για την πρόληψη της αφυδάτωσης ενώ ταυτόχρονα συμβάλει στη διαχείριση των αποθεμάτων λίπους στο σώμα μας. Όπως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς οξυγόνο, αντίστοιχα δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό. 
 
Στην πραγματικότητα το νερό εμποδίζει τις απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας του σώματος που θα απέβαιναν καταστρεπτικές για τον οργανισμό, αφετέρου επιτρέπει την απομάκρυνση θερμότητας μέσω του ιδρώτα. 
 
Παρόλο που δεν έχει θρεπτική αξία, εντούτοις παίζει σημαντικό ρόλο στη διατροφή μας καθώς είναι ένας από τους σημαντικότερους ρυθμιστικούς παράγοντες του σωματικού βάρους. 
Πιο συγκεκριμένα το νερό λειτουργεί ως «λιπαντικό» για την σωστή λειτουργία των αρθρώσεων μας και ενυδατώνει τους ιστούς του σώματος μας. Ταυτόχρονα διαλύει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αποβάλει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στο αίμα μας. Επίσης ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος και τον βασικό μεταβολισμό ενώ αποτελεί και το βασικό συστατικό για το σάλιο. Σύμφωνα με έρευνες συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών ακόμη και μορφών καρκίνου ενώ προλαμβάνει την εμφάνιση νεφροπαθειών.
  
Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε, ειδικά το καλοκαίρι;
 
Όπως ήδη αναφέρθηκε το νερό αποτελεί κατά μέσο όρο το 60-70% του σωματικού μας βάρους. Κατά τη διάρκεια ενός εικοσιτετράωρου ο οργανισμός αποβάλει από 2 έως 4 λίτρα υγρών μέσω των καύσεων, της εφίδρωσης  της διούρησης και της αφόδευσης τα οποία οφείλουμε να αναπληρώνουμε μέσω της πρόσληψης νερού. 
Ένας υγιής οργανισμός για να αναπληρώσει αυτή την απώλεια χρειάζεται να καταναλώσει τουλάχιστον 3ml νερό ανά κιλό βάρους ημερησίως. Για παράδειγμα μια γυναίκα 60 κιλών πρέπει να καταναλώνει ημερησίως τουλάχιστον 1,8 λίτρα νερού, εντάσσοντάς το στην καθημερινή της ρουτίνα διατροφής. 
Αυτό όμως είναι ένα γενικό παράδειγμα καθώς στα μέρη που οι θερμοκρασίες είναι υψηλότερες καθώς και το καλοκαίρι οι ανάγκες αναπλήρωσης νερού στον οργανισμό αυξάνονται. Επίσης τα ποσοστά είναι διαφορετικά για τα άτομα που έχουν έντονη σωματική δραστηριότητα είτε λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης είτε για λόγους εκγύμνασης του σώματος καθώς και για τις γυναίκες κατά την περίοδο του θηλασμού.  Σε αυτές τις περιπτώσεις επίσης η ανάγκη ενυδάτωσης του οργανισμού τους αυξάνεται. Τα παραπάνω αφορούν σε υγιείς οργανισμούς καθώς όταν συντρέχουν λόγοι υγείας οι υπεύθυνοι για τον καθορισμό των ποσοστών είναι οι αντίστοιχοι θεράποντες ιατροί. 
Όσο αυξάνεται το σωματικό λίπος μειώνεται το ποσοστό νερού στον οργανισμό. Αντίστοιχα για την μείωση του σωματικού λίπους η πρόσληψη του νερού χρειάζεται να αυξηθεί. 
Κατά τη διάρκεια τήρησης ενός διατροφολογίου που έχει μελετηθεί για να οδηγήσει στην μείωση του σωματικού λίπους είναι σημαντικό να αυξάνονται οι ποσότητες πρόσληψης νερού. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται η κατακράτηση υγρών και υποστηρίζεται η αμεσότερη μείωση του ποσοστού του σωματικού βάρους. Επίσης συνηθίζεται κατά τη διάρκεια μιας διατροφής να αυξάνονται τα ποσοστά πρόσληψης φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος κυρίως όταν συνδυάζεται η κατανάλωσή τους με άφθονο νερό. 
Η διαδικασία της καύσης θερμίδων απαιτεί επαρκή και διαρκή παροχή νερού, προκειμένου να λειτουργήσει στο μέγιστο και η έλλειψη νερού επιβραδύνει σημαντικά τη διαδικασία καύσης του λίπους. 
 
Πόσο συχνά πρέπει να πίνουμε νερό; 
 
Είναι σημαντικό για ένα άτομο να μην αφήσει τον οργανισμό του να διψάσει για να πιει νερό. Όταν διψάμε σημαίνει ότι ήδη το σώμα μας οδηγείτε στα πρώτα στάδια αφυδάτωσης κι έτσι δίνει «σήματα» αναπλήρωσης των υγρών. 
Οπότε πρέπει να προσπαθούμε να πίνουμε νερό πριν φτάσουμε στο σημείο να διψάσουμε και πάντα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η συχνότητα λήψης νερού πρέπει να γίνεται σε ακόμα πιο τακτά, πιο σύντομα διαστήματα, όταν το σώμα βρίσκεται κοντά στην πέψη , σε περίπτωση πυρετού και όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος.
 
Σύμφωνα με μελέτες βρέθηκε ότι 500 ml νερού δίνουν ώθηση στο μεταβολισμό 24-30% για μια χρονική περίοδο 60-90 λεπτών ενώ υπολογίζεται ότι 2 λίτρα νερού την ημέρα βοηθούν στο κάψιμο 96 θερμίδων επιπλέον. 
 
  
Υπάρχει ιδανική θερμοκρασία για το πόσιμο νερό;
 
Το νερό πρέπει να πίνεται δροσερό, περίπου στους 18οC. Όταν είναι ζεστό χάνει την γεύση του ενώ όταν είναι παγωμένο συχνά προκαλεί επώδυνες συσπάσεις του οισοφάγου και του στομάχου λόγω της μεγάλης διαφοράς θερμοκρασίας που προκαλεί. Το ίδιο πρόβλημα δημιουργεί και η γρήγορη, απότομη λήψη του. 
Τελικά τι είδους νερό πρέπει να πίνουμε;
Το νερό που καταναλώνουμε στην καθημερινή μας διατροφή πρέπει να είναι ασφαλές και καθαρό χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε νερό από άγνωστη πηγή προέλευσης στο οποίο δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακριβή σύστασή του. 
Αυξάνοντας την κατανάλωση αμφιβόλου ποιότητας νερού το οποίο μπορεί να είναι επιβαρυμένο με μικρόβια, χημικά και άλλες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες βάζουμε την υγεία μας σε κίνδυνο. 
Το νερό της βρύσης ίσως είναι η ασφαλέστερη λύση αρκεί να φιλτράρεται επαρκώς και σε τακτική βάση. Το εμφιαλωμένο νερό επίσης αποτελεί μια ασφαλή διέξοδο αρκεί να έχουν τηρηθεί όλες οι διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ποιότητά του. Ένας κρυφός κίνδυνος στην κατανάλωση του εμφιαλωμένου νερού είναι η τήρηση των κανόνων αποθήκευσης και συντήρησής του. Καταγράφονται δυστυχώς συχνά κρούσματα λανθασμένης αποθήκευσης του εμφιαλωμένου νερού π.χ. αποθήκευση σε ανοιχτό χώρο κάτω από το φως του ήλιου σε αυξημένες θερμοκρασίες, γεγονός που συμβάλλει αρνητικά στην ποιότητα νερού που φθάνει στα χέρια μας.
 
 
 
 
(Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί ιατρική έρευνα)